Αργολίδα: 1 εκατ. ευρώ εκτιμάται από την Περιφέρεια η δαπάνη για αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές

Αργολίδα: 1 εκατ. ευρώ εκτιμάται από την Περιφέρεια η δαπάνη για αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές


H εικόνα της Περιφέρειας Πελοποννήσου μετά τις πυρκαγιές που την έπληξαν -από τον περασμένο Μάιο και τον Ιούλιο στην Κορινθία, τον Ιούλιο στην Αργολίδα

και τον τρέχοντα Αύγουστο στην Αρκαδία, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία- αποτυπώθηκε στη σειρά των συσκέψεων που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε σήμερα Τετάρτη 18 Αυγούστου μέσω τηλεδιάσκεψης με αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσιακούς παράγοντες.


Στο πλαίσιο των εν λόγω συσκέψεων συνοψίστηκε η πρώτη εικόνα από τις ζημιές που έχουν προκληθεί και διατυπώθηκαν οι εκτιμήσεις για τη δαπάνη των παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν προκειμένου να αποκατασταθούν υποδομές, να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα και να στηριχθούν οι πληγέντες κάτοικοι, όσον αφορά καταστροφές που υπέστησαν κατοικίες, επιχειρήσεις ή το αγροτικό / κτηνοτροφικό τους κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν -κι ενώ ο έλεγχος των δημόσιων υποδομών στην Γορτυνία συνεχίζεται- η προϋπολογιζόμενη δαπάνη για την αποκατάσταση των υποδομών και τις απαραίτητες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στις περιοχές της Περιφέρειας που επλήγησαν φέτος από τις πυρκαγιές πλησιάζει τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Το σύνολο των στοιχείων που παρουσιάστηκαν στις σημερινές συσκέψεις προωθήθηκε ήδη από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα προς τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο, αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.

Τα ίδια στοιχεία ο περιφερειάρχης κοινοποίησε επίσης προς τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, αρμόδιο για την φορολογική πολιτική και την δημόσια περιουσία, καθώς και προς τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Για την Αργολίδα, η οποία επλήγη από πυρκαγιές στις 24 Ιουλίου (Λυγουριό, Δήμος Επιδαύρου) και στις 25 του ίδιου μήνα (Αραχναίο, Δήμος Ναυπλιέων και Αγιος Δημήτριος, Δήμος Επιδαύρου), η εκτιμώμενη δαπάνη των παρεμβάσεων αποκατάστασης υποδομών και αντιπλημμυρικής προστασίας εκτιμάται σε περίπου 1.000.000 ευρώ, ενώ προκύπτει και η ανάγκη για ποσότητες ζωοτροφών. Κάηκαν συνολικά 225 στρέμματα ελαιόδενδρα και 60 στρέμματα καλλιεργούμενες ζωοτροφές.

powered by social2s