Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου: Μουσουλμανική η μειονότητα στη Θράκη - Σεβαστείτε τη Συνθήκη της Λωζάνης

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου: Μουσουλμανική η μειονότητα στη Θράκη - Σεβαστείτε τη Συνθήκη της Λωζάνης

Σκληρή είναι η απάντηση του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών, στον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου που από τη Θράκη όπου έκανε ιδιωτική επίσκεψη

προσπάθησε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα.

Ο επικεφαλής της Τουρκικής Διπλωματίας επέμενε να μιλά για «τουρκική μειονότητα» ενώ υποστήριξε πως η τουρκική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για το καλό της μειονότητας προσθέτοντας παράλληλα πως τα δικαιώματα της μειονότητας είναι ένα πανανθρώπινο ζήτημα.


«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει: «Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους».

«Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους. Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τσαβούσογλου συναντήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψής του και με τους ψευτομουφτήδες.

Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές σημείωναν πως ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δενδιας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε σχήμα περιορισμένης σύνθεσης, αύριο στις 11.00.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Οι δηλώσεις στον Tύπο αναμένεται να λάβουν χώρα γύρω στις 13.15. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα την Κυριακή ο κ. Τσαβούσογλου πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στην Θράκη.

powered by social2s