Εργατική Πρωτομαγιά σε δύο δόσεις - Σήμερα η απεργία της ΓΣΕΕ, στις 6 Μαΐου ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ

Εργατική Πρωτομαγιά σε δύο δόσεις - Σήμερα η απεργία της ΓΣΕΕ, στις 6 Μαΐου ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ

Την Τρίτη 4 Μαΐου 2021 έχει μετατεθεί από το υπουργείο εργασίας η υποχρεωτική αργία της Πρωτομαγιάς η οποία φέτος συνέπεσε με το Μεγάλο Σάββατο.

Την ίδια ημέρα έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία η ΓΣΕΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά με σημεία αιχμής την υγειονομική προστασία των εργαζόμενων και τη διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Το προεδρείο της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ τιμώντας την ημέρα θα καταθέσουν στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση η ΓΣΕΕ:

«Την ώρα που οι εργαζόμενοι και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βιώνει τα τραγικά προβλήματα της πανδημίας, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις δυσμενείς αλλαγές στο εργασιακό τοπίο, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμη και το οκτάωρο, κάνουν τις προκλήσεις και τα προβλήματα ακόμη πιο μεγάλα. Τα συνδικάτα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιπαλέψουν και να ακυρώσουν κάθε πολιτική που στοχεύει στα εργασιακά δικαιώματα και αν απαιτηθεί η ΓΣΕΕ θα εκτιμήσει το ενδεχόμενο και νέων απεργιακών κινητοποιήσεων. Η αξία της ανθρώπινης ζωής και η αξιοπρέπεια στην εργασία βρίσκονται στην προμετωπίδα των αγώνων μας. Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!».

Απεργία για τις 6 Μαΐου, προκήρυξε και η ΑΔΕΔΥ, η οποία καλεί τότε σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00. Παράλληλα, καλεί Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα του ιδιωτικού τομέα να πλαισιώσουν με τις αποφάσεις και τη συμμετοχή τους τον αγωνιστικό και ταξικό εορτασμό.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί τιμή στους αγώνες του εργατικού κινήματος για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, άμβλυνση των ανισοτήτων και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες/τριες στο Σικάγο του 1886.

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει στη Βουλή προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας.
Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
Έλεγχος του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.
Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.
Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα.
Και αυτά είναι λίγα από αυτά που έχει "φροντίσει" να διαρρεύσει η κυβέρνηση για το επερχόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας».

Ξεχωριστή κινητοποίηση αποφάσισε το ΠΑΜΕ που προκήρυξε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 6 Μαΐου και συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 10 πμ με κύριο σύνθημα «κάτω τα χέρια από το 8ωρο» Υπενθυμίζουμε ότι η περυσινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ υπό τη σκιά της πανδημίας είχε γίνει συντεταγμένα ,με μικρότερη συμμετοχή και με την τήρηση των αποστάσεων.

Ποιοι απεργούν την Τρίτη
Στις κινητοποιήσει συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς. Συγκεκριμένα, θα κάνουν στάση εργασίας, δηλώνοντας έτσι συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, την Τρίτη 4 Μαΐου. Η στάση εργασίας θα είναι από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9.00 το πρωί και από τις 21.00 το βράδυ μέχρι την λήξη της βάρδιας.

Παράλληλα, η ΣΕΛΜΑ ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας με 24ωρη απεργία την ερχόμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα δε με ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, οι δημοσιογράφοι θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την Τρίτη.

Η ΕΣΗΕΑ

Για σήμερα καλούν σε απεργία η ΕΣΗΕΑ και τα σωματεία του Τύπου. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Ο εορτασμός της φετινής πρωτομαγιάς έρχεται σε μία πρωτόγνωρη παγκόσμια συγκυρία πανδημίας και υγειονομικής κρίσης, η οποία χρησιμοποιείται ως αφορμή για αμφισβήτηση και καπήλευση των συλλογικών μας δικαιωμάτων, του ωραρίου, της εργασιακής μας αξιοπρέπειας.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΕ την Τρίτη και την Πέμπτη
Στα Λεωφορεία, σύμφωνα με το Athnestransport το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ έχει προκηρύξει στάσεις εργασίας από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται ως τις 10:00 και τα τελευταία δρομολόγια αναμένονται από τις 20:00 ή νωρίτερα.
Στο Μετρό (γραμμές 2 & 3) το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών έχει προκηρύξει στάσεις εργασίας από τις έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας. Τις υπόλοιπες ώρες δεν θα εκτελούνται δρομολόγια στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο.
Στο Τραμ, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής έχει προκηρύξει στάση εργασίας μεταξύ 12:00 – 16:00.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε της αναστολή όλων των δρομολογίων του Προαστιακού της Αθήνας (καθώς και των υπόλοιπων δρομολογίων σε όλη την Ελλάδα) λόγω 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών. Εξαιτίας της απεργίας ισχύει αναστολή νυχτερινών δρομολογίων από το προηγούμενο βράδυ στη γραμμή της Χαλκίδας.
Στα Τρόλεϊ και τη γραμμή του ΗΣΑΠ δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια απόφαση για συμμετοχή σε απεργία.
Την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021:

Στο Μετρό (γραμμές 2 & 3) το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία.
Στη γραμμή του ΗΣΑΠ (γραμμή 1 Μετρό) η Ένωση Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ προκήρυξε 24ωρη απεργία.
Στα Τρόλεϊ, η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία
Στο Τραμ, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία.
Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία.
Η ΠΝΟ από την πλευρά της θα συμμετάσχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 6 Μαΐου. Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς ανακοίνωσε, ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα την 24ωρη απεργία των 13 ναυτεργατικών Σωματείων της ομοσπονδίας στις 6 Μαΐου 2021 και καλεί όλους τους ναυτεργάτες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.