Πεδίο μάχης η ΑΣΟΕΕ: Σκληρή απάντηση της αστυνομίας στους αναρχικούς "μπετατζήδες" με τα τρυπάνια και τα σφυριά

Πεδίο μάχης η ΑΣΟΕΕ: Σκληρή απάντηση της αστυνομίας στους αναρχικούς "μπετατζήδες" με τα τρυπάνια και τα σφυριά

Αντιεξουσιαστές – "οικοδόμοι", με… τρυπάνια και σφυριά, αστυνομικοί της ΟΠΚΕ στους διαδρόμους της ΑΣΟΕΕ, συλλήψεις φοιτητών.

Για δεύτερο 24ωρο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, μετατράπηκε σε πεδίο έντασης.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, νεαροί επιχείρησαν να ανακαταλάβουν παλιό τους στέκι στον τρίτο όροφο της σχολής, ρίχνοντας τον τοίχο που είχε "χτιστεί" από τις πρυτανικές αρχές. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, έσπευσαν στο πανεπιστήμιο, διέκοψαν τις… εργασίες και προχώρησαν σε 6 συλλήψεις. Πρόκειται για φοιτητές της σχολής, με τους 3 από αυτούς να έχουν απασχολήσει τις αρχές στο παρελθόν για συμμετοχή σε ενέργειες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Με το κλίμα να παραμένει τεταμένο, η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των περίπου 15 ατόμων που επιτέθηκαν στον καθηγητή του πανεπιστημίου, την ώρα του μαθήματος, το απόγευμα της Τρίτης.

 

Θέλοντας να "δηλώσουν παρών", λίγες μόνο ώρες από τα γεγονότα της Τρίτης, οι νεαροί δράστες επιχείρησαν να δημιουργήσουν ξανά ένα από τα παλιά τους "στέκια", σε ακάλυπτο χώρο του πανεπιστημίου.

Χρησιμοποιώντας οικοδομικά εργαλεία, ξεκίνησαν να γκρεμίζουν τον τοίχο που είχε χτιστεί μπροστά από το παλιό καπνιστήριο, προκαλώντας την αντίδραση της πρυτανείας. Έπειτα από αποτυχημένες διαβουλεύσεις με τους φοιτητές, ο πρύτανης ειδοποίησε την αστυνομία. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο έσπευσαν άνδρες της ΟΠΚΕ και της Ασφάλειας και συνέλαβαν τα 6 άτομα, που κρατούσαν… τρυπάνια και σφυριά στα χέρια.


Όπως αποδείχτηκε, οι 3 από αυτούς ήταν παλιοί γνώριμοι των αρχών και είχαν σχέσεις με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Πρόκειται για έναν 33χρονο και δύο 22χρονους φοιτητές που είχαν τουλάχιστον 2,3 συλλήψεις στο "ενεργητικό" τους, μεταξύ άλλων και για κατοχή και χρήση μολότοφ. Οι υπόλοιποι τρείς φοιτητές, ηλικίας 20 ετών, δεν είχαν απασχολήσει στο παρελθόν την αστυνομία.

Τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, θα επιχειρήσουν να φτάσουν στα ίχνη των κουκουλοφόρων που επιτέθηκαν στον καθηγητή, ακολουθώντας το "μοντέλο" ερευνών που χρησιμοποίησαν στην επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί σε βάρος του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου τον Οκτώβριο του 2020.

Τότε είχαν καταφέρει να εντοπίσουν τους δράστες, από τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες μετά την επίθεση, τα "στίγματα" από τις κεραίες των τηλεφωνικών συσκευών που χρησιμοποιούσαν, αλλά και από τις κάμερες ασφαλείας που είχαν καταγράψει την προσέγγιση και τη διαφυγή κάποιων εξ αυτών. Ανάμεσα στα ενοχοποιητικά στοιχεία, ήταν ακόμα και ο ρουχισμός τους. Να σημειωθεί ότι από τα 8 άτομα που είχαν κατηγορηθεί για την επίθεση στον πρύτανη, οι 4 έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και οι υπόλοιποι 4 είναι υπόδικοι.

Σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τους δράστες χωρίς κουκούλες, η αστυνομία συγκεντρώνει βιντεοληπτικό υλικό από δρόμους γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, πριν και μετά την εισβολή στο αμφιθέατρο.

Παράλληλα οι αρμόδιοι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση, συνεχίζουν να εξετάζουν τα ερασιτεχνικά βίντεο που έχουν στην κατοχή τους, τα οποία όμως μέχρι στιγμής δεν βοηθούν στις έρευνες καθώς δεν αποτυπώνονται τα πρόσωπα των δραστών. Μέσα από αυτά τα βίντεο, οι αρχές θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τους κουκουλοφόρους, εκτός πανεπιστημίου, μέσα από τον ρουχισμό τους.

Όπως φαίνεται από τις εικόνες, περίπου 10 άτομα "πρωταγωνιστούν" στην επίθεση στον καθηγητή, με 3,4 από αυτούς να καταφέρνουν τα χτυπήματα στο θύμα. Σημαντικές για την πορεία των ερευνών, είναι και οι καταθέσεις των φοιτητών που βρίσκονταν στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, την ώρα της εισβολής, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να μιλήσουν με τα περισσότερα από τα περίπου 200 άτομα που παρακολουθούσαν το μάθημα.


Οι αρχές εκτιμούν, ότι οι κουκουλοφόροι ενδέχεται να σχετίζονται με τον αντιεξουσιαστικό χώρο, λόγω της φύσης των κατηγοριών που βαραίνουν τον καθηγητή και αφορούν υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης και τοκογλυφίας.

Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας, έχει μπει και η δικαστική διαμάχη του 50χρονου καθηγητή με συναδέλφους του, καθώς φαίνεται να ήταν η αφορμή που πυροδότησε την επίθεση της Τρίτης. Ο ένας από αυτούς, είναι ο 58ρονος κουμπάρος του και πρώην συνέταιρος του σε χρηματιστηριακή εταιρεία, που ήρθε σε ρήξη μαζί του πριν από περίπου 6 χρόνια. Τότε έχοντας υποψίες ότι ο καθηγητής τον "έριχνε" οικονομικά, τον επισκέφτηκε στα γραφεία της εταιρείας στο Βουκουρέστι και εκεί φαίνεται να τον είδε να συνευρίσκεται με τρεις άνδρες και ένα ανήλικο αγόρι. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του 58χρονου, Αγαμέμνων Τάτση, την καταγγελία για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, την έκαναν άλλοι δύο καθηγητές της ΑΣΟΕΕ στον Άρειο Πάγο στους οποίους ο καθηγητής εκμυστηρεύτηκε τις πράξεις του. Η μήνυση του 58χρονου για τοκογλυφία, στρεφόταν κατά του καθηγητή, αλλά και μιας γυναίκας, η οποία φέρεται να διώκεται για εγκλήματα που διέπραξε στις ΗΠΑ.

Όπως αποκαλύπτει ο δικηγόρος, το 2018, έγινε σε βάρος του εντολέα του απόπειρα ανθρωποκτονίας από αγνώστους, οι οποίοι αφού τον χτύπησαν με λοστούς, τον απείλησαν με όπλο, όμως αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή μετά από επέμβαση περίοικων.

Πεδίο μάχης η ΑΣΟΕΕ: Σκληρή απάντηση της αστυνομίας στους αναρχικούς "μπετατζήδες" με τα τρυπάνια και τα σφυριά
Παράλληλα ο κ.Τάτσης υποστηρίζει ότι είχε ενημερώσει την κυβέρνηση για τα "έργα και τις ημέρες" του καθηγητή, όμως αν και διωκόμενος παρέμεινε στη θέση του στο Πανεπιστήμιο και τοποθετήθηκε στο Πράσινο Ταμείο και το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας. Μάλιστα τον Φεβρουάριο, ο δικηγόρος έστειλε εξώδικο στο υπουργείο Παιδείας για τον καθηγητή δίχως να υπάρξει αντίδραση.

 

 

powered by social2s