Οχυρώνουν τον Εβρο για κύμα προσφύγων από το Αφγανιστάν- "Τα σύνορα θα παραμείνουν απαραβίαστα"

Οχυρώνουν τον Εβρο για κύμα προσφύγων από το Αφγανιστάν- "Τα σύνορα θα παραμείνουν απαραβίαστα"

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στον στον Εβρο πραγματοποίησαν σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός

Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να επιθεωρήσουν από κοντά τη θωράκιση των χερσαίων συνόρων, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν δημιουργούν φόβους για νέο κύμα προσφύγων από την μαρτυρική χώρα.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης και ο Ν. Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκαν στρατιωτικά φυλάκια, τη συνοριακή γέφυρα των Κήπων, το Συντονιστικό Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. στην Ορεστιάδα και την έδρα της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού. Μαζί τους είναι και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνο Φλώρο αλλά και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης.

Τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να υπάρξει και επιθεώρηση επι τόπου του πρωθυπουργού για τα εν εξελίξει έργα, ενώ σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Οχυρώνουν τον Εβρο για κύμα προσφύγων από το Αφγανιστάν- "Τα σύνορα θα παραμείνουν απαραβίαστα"
Ο πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποίησε νωρίτερα την Ευρώπη ότι δεν θα γίνει η χώρα του ο υποδοχέας και η αποθήκη όλων των προσφύγων και των μεταναστών και εμμέσως την κάλεσε να ανοίξει τα σύνορά της, αφού όπως είπε παραβιάζει τις αρχές του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου.

Χρυσοχοΐδης: Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα
"Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα", τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, μετά τη σημερινή επίσκεψή τους στον Έβρο.

"Αποτελεί απόφασή μας - κι αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού που μεταφέρουμε σήμερα εδώ στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας και στους τοπικούς φορείς - η υπεράσπιση των συνόρων μας. Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα. Δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις και δεν θα επιτρέψουμε καμιά απόπειρα παραβίασής τους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

"Η αφγανική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σφαίρα και ταυτόχρονα δημιουργεί και πιθανότητες μεταναστευτικών ροών. Είναι γνωστό ότι εμείς ως ευρωπαϊκή χώρα συμμετέχουμε στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσα στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται μια σειρά από αποφάσεις, ωστόσο ως χώρα δεν μπορούμε να περιμένουμε απαθείς τις πιθανές επιπτώσεις", σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: "Στηρίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων αλλά παράλληλα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών που πιθανόν να προκύψουν".

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι "η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας" και ότι αυτό που διαπιστώθηκε στα σημεία που επισκέφθηκαν με τον κ. Χρυσοχοΐδη αλλά και σε μήκος όλων των χερσαίων συνόρων είναι "η άριστη και αναβαθμισμένη λειτουργία των συστημάτων φύλαξης των συνόρων, με την πολύτιμη συνδρομή όλων των στελεχών της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων με όρους αρμονικής και εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ τους αλλά και με την ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας". Μάλιστα, όπως σημείωσε, "εξετάσαμε τρόπους ενίσχυσης των συστημάτων αυτών".

Στη "σημαντική αναβάθμιση της ασφάλειας και προστασίας των συνόρων σε σχέση με 18 μήνες πριν, όταν εξελίχθηκε η κρίση στον Έβρο", αναφέρθηκε και ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας σχετικά:

"Ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες η κατασκευή του φράχτη μήκους περίπου 40 χλμ σε πολύ κρίσιμα σημεία των συνόρων μας -παρέμβρια και όχι μόνο- ένα έργο που είναι αξιοθαύμαστο, που δημιουργεί δυνατότητες και προϋποθέσεις αποτροπής και ολοκληρώθηκε επίσης το ολοκληρωμένο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων μας, το οποίο επισκεφθήκαμε σήμερα για πρώτη φορά και αρχίζει να λειτουργεί αυτές τις μέρες. Τεχνολογικά είναι εξαιρετικά εξελιγμένο, με μεγάλες δυνατότητες και αποτελεσματικότητα στην επιτήρηση των συνόρων".

Σε ό,τι αφορά τη σύσκεψη που προηγήθηκε, σημείωσε πως "αποφασίστηκαν μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα επιχειρησιακά μέτρα, τα οποία θα ξεδιπλωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και θα δημιουργήσουν περαιτέρω αποτρεπτική ικανότητα".

Εξήρε δε, την αρμονική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων, του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας, με διακριτούς ρόλους ο καθένας αλλά ταυτόχρονα με πολλές συνδυασμένες δράσεις. Εξήρε ακόμη "την προσπάθεια και το έργο που παράγει εδώ στην περιοχή και στην ασφάλεια των συνόρων ο Ελληνικός Στρατός με τη δημιουργία μιας σειράς αποτρεπτικών προϋποθέσεων, που καθημερινά χτίζει τα σύνορά μας. Υπάρχει πλέον πολύ know-how, πολλή εμπειρία, πολλή εκπαίδευση και κυρίως αυτό που υπάρχει είναι υψηλό ηθικό και υψηλό φρόνιμα".


Η ολοκλήρωση του φράχτη στον Εβρο ολοκληρώνεται σταδιακά και ήδη τα 40 χιλιόμετρα είναι έτοιμα. Ο φράχτης έχει φτιαχτεί από κομμάτι χάλυβα ύψους 5 μέτρων, ενώ έχει προστεθεί και αντι-αναρριχητικό πλέγμα με προεξοχές και σιδερένια αγκάθια.

Ο φράχτης στηρίζεται σε πασσάλους που έχουν καρφωθεί σε 6 μέτρα βάθος.

Τα σύνορα ενισχύονται και με την τοποθέτηση πλεγμάτων σε ορισμένα σημεία- περάσματα, ενώ για την επιτήρηση χρησιμοποιούνται και drones, που έχει εφοδιάσει την ελληνική πλευρά η Ευρωπαϊκή Ενωση. Κατά μήκος των συνόρων έχουν δημιουργηθεί και πύργοι ελέγχου, έχουν τοποθετηθεί κάμερες που παρακολουθούν τις κινήσεις από την άλλη πλευρά των συνόρων ακόμα και τη νύχτα, ενώ τα ηλεκτρονικά δεδομένα αποστέλλονται σε κέντρο ελέγχου, όπου υφίστανται ανάλυση και επεξεργασία.


Ηχητικό κανόνι
Ανάμεσα στο όπλα που θα χρησιμοποιηθούν εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν, είναι και το ηχητικό κανόνι που έχουν στη διάθεσή τους οι συνοριοφύλακες, που εκπέμπει τόσο δυνατό ήχο που μπορεί να αποτρέψει τις ροές. Αφού σε μεγάλη απόσταση είναι αδύνατη η παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα είναι να ξεκινήσουν και ενισχυμένες περιπολίες από τον Στρατό και την αστυνομία σε όλο το μήκος της συνοριακής γραμμής.


Οικονόμου: Δεν θα επιστρέψουμε να επαναληφθεί το 2015
Χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως για το ενδεχόμενο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν η κυβέρνηση ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκή στάση, καθώς η ΕΕ δεν θα ανεχτεί την εργαλειοποίηση του ζητήματος.

"Οι δυνάμεις αποτροπής είναι σε απόλυτη εγρήγορση σε όλες τις πύλες εισόδου. Δεν θα επιστρέψουμε σε σκηνές 2015, ούτε σε πύλες εισόδου, ούτε σε σιδηροδρομικές γραμμές ούτε στους αστικούς ιστούς… Η Ελλάδα δεν θα ξαναϋπάρξει ξέφραγο αμπέλι", δήλωσε ο κ. Οικονόμου

 

 

 

powered by social2s