Μπορεί η Ελλάδα να παράγει εμβόλια κατά του κορονοϊού; Οι τρεις προϋποθέσεις

Μπορεί η Ελλάδα να παράγει εμβόλια κατά του κορονοϊού; Οι τρεις προϋποθέσεις

Θα μπορούσε η Ελλάδα να συμμετέχει στη διαδικασία παραγωγής εμβολίων για τον κορονοϊό, σε περίπτωση άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής

ιδιοκτησίας, που στηρίζει και η κυβέρνηση των ΗΠΑ;

Θεωρητικά ναι, όπως αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, υπό τρεις βασικές προϋποθέσεις εντούτοις: να υπάρξει αγοραστής των εμβολίων που θα παραχθούν, χρηματοδότηση και το αναγκαίο χρονικό διάστημα για την παραγωγή σε περίπτωση που προχωρήσει η άρση των πατεντών.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα δεν διαθέτει μέχρι σήμερα μονάδα παραγωγής εμβολίων. Ινδία και Κίνα είναι οι μεγαλύτερες "δυνάμεις" που θα μπορούσαν να αναλάβουν άμεσα αυτό το εγχείρημα.


Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, εξηγεί πως αν υπάρξει τελικά οικονομική και νομική συμφωνία για την άρση των πνευματικών δικαιωμάτων, τότε η μαζική παραγωγή εμβολίων για την Covid-19, αν προχωρήσει, θα πρέπει να σημάνει τη μεταφορά τεχνογνωσίας, αλλά και τη συνδρομή του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού.

Δίνοντας ένα πλαίσιο της παραγωγής, σημειώνει πως θα πρέπει να παραχθούν γρήγορα περίπου 14 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για να καλυφθεί η ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ τονίζει ωστόσο, πως πρόκειται για μια χρονοβόρο διαδικασία. Αν αρθούν τα πνευματικά δικαιώματα, για τη χώρα μας θα ήταν πολύ θετικό να μπει και αυτή στη διαδικασία της παραγωγής. Θα χρειαζόντουσαν όμως 12-16 μήνες για την παραγωγή. "Το να φτιάξει κανείς ένα εργοστάσιο από το μηδέν, ακόμα κι αν υπάρχει η τεχνογνωσία, απαιτεί χρόνο", λέει ο κ. Τρύφων.

"Όλα μπορούν να γίνουν. Θα είναι ένα παραγωγικό βήμα, αλλά περίπλοκο", τονίζει. "Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει τεχνογνωσία, έχει και τους ανθρώπους" συμπληρώνει.


Η γερμανική εταιρεία BioNTech εκτιμά ότι η προστασία των πατεντών για τα εμβόλια για την Covid-19 δεν είναι ο παράγοντας εκείνος που περιορίζει την παραγωγή και τον εφοδιασμό των χωρών με το εμβόλιο που έχει αναπτύξει η ίδια σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer.

"Οι ειδικοί έχουν ήδη υπογραμμίσει ότι η εγκατάσταση και η έγκριση νέων χώρων παραγωγής παίρνει σε γενικές γραμμές έναν χρόνο", επισήμανε. "Εξάλλου, η παραγωγή των εμβολίων mRNA, όπως εκείνο που παρασκευάζεται σε συνεργασία της BioNTech με την Pfizer "είναι μια σύνθετη διαδικασία, που αναπτύχθηκε σε διάστημα άνω των δέκα ετών.

Όλα τα στάδια πρέπει να καθοριστούν και να εκτελεστούν με ακρίβεια" και από "έμπειρο προσωπικό", εξήγησε η εταιρεία. Αν δεν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, θα μπορούσε να επηρεαστεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. "Και αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των εμβολιασθέντων".

 

 

 

powered by social2s