125 χρόνια έχουν περάσει από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα

125 χρόνια έχουν περάσει από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα

Πριν από 125 χρόνια, στις 5 Απριλίου 1896, έβρεχε έντονα στην Αθήνα, αλλά την επόμενη ημέρα, ο ήλιος έλαμπε στις 3 το απόγευμα, όταν οι βασιλιάδες

της Ελλάδας, ο Γεώργιος και η Όλγα μπήκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με την πρώτη σειρά καθισμάτων επενδεδυμένη με λευκό μάρμαρο, και οι θρόνοι τους, καλυμμένοι με κόκκινο βελούδινο ύφασμα, υπό τις επευφημίες των 50.000 θεατών για να κηρύξουν την έναρξη των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της σύγχρονης εποχής, οι πρώτοι που θα πραγματοποιούνταν μετά από περισσότερα από 1.500 χρόνια.

 

Λίγα λεπτά αργότερα, χωρίς εναρκτήρια παρέλαση ή κάτι περισσότερο από το «Κηρύσσω την έναρξη των πρώτων Αγώνων», ο αθλητικός διαγωνισμός ξεκίνησε με τον αγώνα των 100 μέτρων και τον πρώτο τελικό στον άλμα εις μήκος, τον οποίο νίκησε ο 27χρονος Τζέιμς Κόνολι, γιος Ιρλανδών μεταναστών στη Βοστόνη και μαθητής του Χάρβαρντ που πήδηξε 12,7 μέτρα και έγινε ο πρώτος Ολυμπιονίκης των σύγχρονων Αγώνων.


Ο Σπυρίδων Λούης

Πάνω από 10 ημέρες, 245 άνδρες, από 15 χώρες συμμετείχαν σε 9 αθλήματα. Και ένας Έλληνας βοσκός, ο Σπυρίδων Λούης, έγινε ο πρώτος μεγάλος αθλητής – ήρωας της χώρας του, αφού κέρδισε τον πρώτο μαραθώνιο στην ιστορία.

Το Reuters, με αφορμή των επέτειο των 125 χρόνων από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με αποσπάσματα από τους αγώνες στο Καλλιμάρμαρο.