Αντίστροφη μέτρηση για τις άδειες άνευ αποδοχών 11.000 ανεμβολίαστων υγειονομικών - Στο αντάρτικο η ΠΟΕΔΗΝ

Αντίστροφη μέτρηση για τις άδειες άνευ αποδοχών 11.000 ανεμβολίαστων υγειονομικών - Στο αντάρτικο η ΠΟΕΔΗΝ

Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό. Στα «κάγκελα» η ΠΟΕΔΗΝ. Οι κινήσεις που ετοιμάζει το Μαξίμου.


Αποφασισμένη να μην κάνει πίσω στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό, είναι η κυβέρνηση. «Ότι ψηφίσαμε θα το εφαρμόσουμε, δεν θα παίξουμε με τις ζωές των πολιτών» δήλωσε κυβερνητική πηγή στο NEWPOST.

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε. Έληξε την Τετάρτη η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων εξαίρεσης από τον εμβολιασμό για λόγους υγείας εργαζόμενων σε μονάδες ειδικής φροντίδας (οίκους ευγηρίας, δομές για ΑΜΕΑ κλπ). Γύρω στους 300 υπέβαλαν σχετικό αίτημα προσκομίζοντας βεβαιώσεις γιατρών, εξετάσεων κλπ. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε 3-4 μέρες θα αρχίσει και τυπικά η αναστολή εργασίας με στέρηση μισθού για όσους θα παραμείνουν ανεμβολίαστοι.

poster
Στα τέλη Αυγούστου λήγει η προθεσμία και για το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα στο νοσηλευτικό προσωπικό και των ιδιωτικών όπου τα ποσοστά των ανεμβολίαστων είναι πολύ χαμηλά σε όλες τις κατηγορίες των εργαζόμενων.

Η υποχρεωτικότητα συνέβαλε στην αύξηση του εμβολιασμού στις δομές ειδικής φροντίδας αλλά όχι σε σημαντικό βαθμό. Μέχρι τις 12/8 (η διορία έληξε στις 15/8) η συμμετοχή των εργαζομενων ανέβηκε από το 62,23% στο 74,28%. Κατά περίπου 10% αυξάνεται η συμμετοχή στον εμβολιασμό και στα νοσοκομεία όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

«Δεν τελειώσαμε»
Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην πρώτη ενημέρωση που έκανε στους πολιτικούς συντάκτες επισήμανε ότι η πανδημία είναι εδώ. «Είμαι υποχρεωμένος μέσα στην καταιγίδα που ζούμε να υπενθυμίσω ότι με την πανδημία δεν τελειώσαμε» δήλωσε. «Η πραγματικότητα αντιστέκεται και δεν υποχωρεί στις απόψεις όσων αρνούνται να εμβολιαστούν. Και η πραγματικότητα αυτή δείχνει ότι για όσους επιμένουν να αρνούνται να εμβολιαστούν δύο ενδεχόμενα υπάρχουν είτε θα εμβολιαστούν είτε θα νοσήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, αλλά και ανθρώπους στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον τους, γεγονός που μπορεί να κοστίσει ζωές».

«Και αυτό δεν θα είναι απλά ένα λάθος» τόνισε. «Θα είναι άδικο. Θα είναι ηθικά απαράδεκτο. Γι’ αυτό ακριβώς η επιστροφή από τις διακοπές είναι ανάγκη να συνοδεύεται από τεστ και ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.»

Μέχρι τέλους
Η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων Δημόσιων Νοσοκομομείων) απειλεί με αντάρτικο. Ο πρόεδρος Μιχάλης Γιαννάκος επισημαίνει ότι με την απουσία των 300 εργαζόμενων που έχουν λόγους εξαίρεσης αλλά θα απορριφθούν ως «απαράδεκτες» όπως προεξοφλεί και άλλων 1500 στις δομές που δεν θα εμβολιαστούν μαζί με τους περίπου 8.000 στα δημόσια νοσοκομεία που παραμένουν ανεμβολίαστοι, παρά την υποχρεωτικότητα, ζωτικής σημασίας νοσηλευτικές υπηρεσίες θα υπολειτουργούν εις βάρος της δημόσιας υγείας, στην κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας.

Το κλίμα που δίνει η ΠΟΕΔΗΝ είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανεμβολίαστων υγειονομικών υπαλλήλων θα το πάει μέχρι τέλους. Είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου και να μην εμβολιαστούν. Το συνδικάτο υποστηρίζει ότι αρκετοί υγειονομικοί που είναι εμβολιασμένοι θα αρνηθούν να καταθέσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης
σε συμπαράσταση των ανεμβολίαστων συναδέλφων τους.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει και επιδημιολογική γνωμάτευση! Υποστηρίζει ότι ο νόμος περί υποχρεωτικότητας δεν θα βοηθήσει καθόλου την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. «Το 90% του υγειονομικού προσωπικού που είναι εμβολιασμένο ή διαθέτει πιστοποιητικό νόσησης εξασφαλίζει υψηλό δείκτη υγειονομικής προστασίας» τονίζει στην ανακοίνωση της και ζητάει αναστολή του νόμου.

Βέβαια η πραγματική εικόνα δεν έχει σχέση με αυτήν που παρουσιάζει η ΠΟΕΔΗΝ διότι δεν υπάρχει αναλογικότητα στα ποσοστά των ανεμβολίαστων. Αλλού είναι υψηλότερα και ο κίνδυνος νόσησης και μετάδοσης μεγαλύτερος και αλλού χαμηλότερα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας 800 γιατροί και 3000 νοσηλευτές δεν έχουν εμβολιασθεί ενώ στην 2η ΥΠΕ περίπου 1500 υγειονομικοί.

«Όλα ισχύουν απολύτως»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προειδοποίησε ότι «ισχύουν απολύτως τα όσα έχουμε πει και θεσμοθετήσει το προηγούμενο διάστημα τόσο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων όσο και για την πρόθεση μας να μην ξανακλείσει η οικονομία».

Ο κοινωνικός αυτοματισμός δεν θα αποφευχθεί εάν αρχίσουν απεργίες υπέρ των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Ηδη είναι ενοχλημένη η συντριπτική πλειονότητα των εμβολιασμένων γιατρών που καταγράφουν ακόμη και ποσοστά της τάξης του 90-95% σε πολλά νοσοκομεία.

Αναμένεται όμως να υπάρξει δυσαρέσκεια και από τους εμβολιασμένους πολίτες που διεκδικούν τα δικαιώματα που έχουν στερηθεί εδώ και ενάμισι χρόνο που ξέσπασε η πανδημία και κινδυνεύουν να συνεχίσουν να ζουν σε καθεστώς αβεβαιότητας όσο δεν δημιουργείται ένα τείχος ανοσίας από την άρνηση περίπου ενός 40% των πολιτών στον εμβολιασμό είτε γιατί υιοθετούν θεωρίες ψεκασμένων είτε γιατί διστάζουν λόγω και των επιστημονικών δεδομένων που συχνά αλλάζουν.

Κωδικός «αναπλήρωση αναστολών»
Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ που όμως εκτιμάει ότι η ίδια η κοινωνία θα τις καταδικάσει. Όσον αφορά στην κάλυψη των κενών που θα προκύψουν από τις αναστολές των περίπου 11.000 υγειονομικών. Το υπουργείο Υγείας ήδη προχωράει στην γεωγραφία των πιθανών ελλείψεις, σε δομές, νοσοκομεία και κλινικές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με τις οποίες συνομίλησε το NEWPOST, είναι στο τραπέζι οι παρακάτω λύσεις:

-Στο ιατρικό προσωπικό προκύπτουν ελάχιστα κενά. Τα περισσότερα είναι στο νοσηλευτικό προσωπικό γι αυτό και εξετάζεται το ενδεχόμενο να μετακινηθεί νοσηλευτικό προσωπικό, από κλινική σε κλινική ή εάν χρειαστεί ακόμη και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Γύρω στις 25 Αυγούστου εκτιμάται ότι θα υπάρχει καθαρή εικόνα. Οι μετακινήσεις προβλέπεται να γίνουν την παραμονή της έναρξης των αναστολών εργασίας των ανεμβολίαστων για να μην υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία των μονάδων.
-Ανάλογα με τα κενά εξετάζεται το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων κλινικών.
-Στην περιφέρεια και τα νησιά θα είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα καθώς δεν υπάρχουν οι ίδιες δυνατότητες μετακινήσεων προσωπικού όπως συμβαίνει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Διαδικασίες εξπρές
Το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο για:

-Την προκήρυξη θέσεων αναπλήρωσης με τρίμηνες σε πρώτη φάση συμβάσεις γιατρών και νοσηλευτών με διαδικασίες εξπρές.

-Συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα υγείας καθώς δεν υπάρχει πλεονάζον νοσηλευτικό προσωπικό που δεν είναι απασχολημένο σήμερα.

Πιο εύκολα είναι τα πράγματα όσον αφορά στο διοικητικό προσωπικό. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει υπερπροσφορά. Άπαντες οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

 

 

 

powered by social2s