Ηχηρή επανεμφάνιση Τσιόδρα: Καμπανάκι για 1.000 διασωληνωμένους τον Μάιο - Νόσησε το 10% των Ελλήνων ως τον Δεκέμβρη

Ηχηρή επανεμφάνιση Τσιόδρα: Καμπανάκι για 1.000 διασωληνωμένους τον Μάιο - Νόσησε το 10% των Ελλήνων ως τον Δεκέμβρη

Καλά και κακά νέα είχε η χθεσινή ομιλία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στην Ακαδημία Αθηνών. Ο ίδιος τόνισε ότι μετά από ένα χρόνο με τον κορονοϊό,

συνεχίζουμε να ζούμε με αρκετές αβεβαιότητες.

"Είναι μία πανδημία που έχει κουράσει τους πάντες και κυρίως τον κόσμο που πλέον δυσκολεύεται να εφαρμόσει τα μέτρα" είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι "μόνο βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε για την πανδημία", καθώς η πορεία της, εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες και τη συμπεριφορά μας. Μιλώντας για το δείκτη Rt και τα μοντέλα επιδημιολογικής επιτήρησης στη χώρα μας , είπε ότι "αν φτάσει στο 1,1 μπορεί να φτάσουμε και τις 1.000 κλίνες ΜΕΘ τον Μάιο" για ασθενείς COVID -19 σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Το γεγονός ότι "η πιθανότητα θανάτου σε όσους έχουν μολυνθεί δεν μπορεί να προσδιοριστεί, είναι άλλη μία αβεβαιότητα", τόνισε στην διαδικτυακή ομιλία του ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη , αυτή την ώρα, πολλές χώρες βρίσκονται στο τρίτο ή και στο τέταρτο κύμα της πανδημίας.


Στη χώρα μας εξήγησε ότι αυτή την περίοδο προσβάλλονται από κορονοϊό, περισσότερο τα άτομα από την ηλικιακή ομάδα 20 έως 50 ετών, τον πιο ενεργό πληθυσμό της χώρας.

"Έχουμε κάθε μέρα 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία, τα νεότερα άτομα αν και νοσούν πιο ήπια, είναι λάθος να πιστεύουν ότι είναι άμοιρα των επιπλοκών αλλά και του θανάτου από κορονοϊό" τόνισε.

Πιο αυξημένες οι εισαγωγές σε σχέση με τα εξιτήρια
Τις τελευταίες εβδομάδες, όπως είπε, οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε σχέση με τα εξιτήρια και αυτό δημιουργεί μεγάλη πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας, επισημαίνοντας πως το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας παραμένει σε βαθύ κόκκινο.

Στο σημείο αυτό της ομιλίας του με θέμα "Πανδημία SARS-CoV-2: η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας", ανέφερε ότι εύκολα μία τοπική επιδημία, μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις "όπως έγινε την τελευταία εβδομάδα με την Δυτική Μακεδονία όπου υπάρχει εκθετική αύξηση 46% των νέων κρουσμάτων".

Αναφερόμενος ξανά στις αβεβαιότητες, ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας, είπε ότι "παραμένουν ανοικτές όλες οι υποθέσεις ακόμα και για την προέλευση του ιού, ώστε να βρεθεί ο ενδιάμεσος ανάμεσα στη νυχτερίδα ή τον παγκολίνο και στον άνθρωπο" και να μάθουμε πως έφτασε οι ιός σε εμάς.

Συνεχίζοντας την ομιλία του είπε ότι υπάρχουν κάποιες αριθμητικές προσεγγίσεις, αλλά κι αυτές δεν είναι βέβαιες για το πόσους μολύνει ο ιός.

"Εκτιμάται ότι οι ασυμπτωματικοί στην πανδημία είναι γύρω στο 30% και ότι είναι 75% η μεταδοτικότητα των ασυμπτωματικών σε σχέση με τους συμπτωματικούς. Επίσης ότι 50% είναι όσοι μεταδίδουν τον ιό λίγο πριν εμφανιστούν συμπτώματα", ανέφερε και είπε ότι τα στοιχεία αυτά ακόμα δεν μπορούν να θεωρηθούν έγκυρα.